Mehustamo

Mehua voidaan valmistaa sekä tuoreista, että pakastetuista marjoista ja raparperista

Omenat työstetään aina tuoreina


Pakastetuista marjoista saadaan hieman enemmän mehua, kuin tuoreena työstetyistä.

Mehun korkean laadun ja määrän kannalta on tärkeää, että puristettavat marjat tai omenat ovat hyvälaatuisia ja kypsiä ja omenat kiinteämaltoisia. Jauhoiset omenat on kerättävä hiukan raakoina.

Pienin valmistuserä on sekä marjoilla, että omenoilla n. 50 kiloa/ laji.


Kylmäpuristusmenetelmällä työstäen marjojen ja omenoiden aromit ja ravintoaineet saadaan säilymään höyrytysmenetelmää paremmin, eikä mehuun tule valmistusvaiheessa lainkaan ylimääräistä vettä.

Myös täysmehun saantoprosentti on korkea. Esimerkiksi mansikalla keskimäärin 90%, puolukalla 85%, mustaherukalla 75-85% , punaherukalla ja vadelmalla 85% marjaraaka-aineen painosta.
Omenoista saadaan 65-74% täysmehua omenoiden painosta.

Mehut voidaan puristaa 100% täysmehuiksi, tai makeuttaa tarpeen mukaan, sekä käsitellä valmis tuote pastöroimalla, jolloin tuote säilyy esimerkiksi kylmiössä, tai kunnon kellarissa ilman pakastamista.
Tarvittaessa mehuun voidaan lisätä myös säilöntäainetta: kaliumsorbaattia, tai natriumbentsoaattia. Myös C-vitamiinilisäys on mahdollista.
Täysmehun, tai sokeroidun mehun voi myös pakastaa.

Pakkauksina käytetään joko asiakkaan omia puhtaita mehun säilyttämiseen soveltuvia pulloja, kanistereita tai meillä myynnissä olevia mehupakkauksia, joita löytyy 0,5l lasipullosta aina 10 litran muovikanisteriin asti.